10 handige slaaptips voor kinderen op de basisschool

Heb je een schoolgaand kind dat naar de basisschool gaat? Net als volwassenen is het voor kinderen erg belangrijk om voldoende te slapen. Een kind heeft slaap bovendien nodig om te groeien en om zijn/haar best te kunnen doen op school. Als je kind slecht slaapt, heeft het overdag te weinig energie om zich te concentreren. Slaapt jouw kind slecht? In dit artikel geven we je 10 handige tips om je kind beter in slaap te laten vallen én om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

1: Een vaste bedtijd instellen

Hoe laat je kind naar bed moet ligt natuurlijk sterk aan de leeftijd van je kind. De bedtijd voor een 11-jarige is heel anders dan de bedtijd voor 6 jaar oude kinderen.

Een vaste bedtijd helpt je kind om makkelijker in slaap te vallen. Door een regelmatig ritme, went het lichaam van je kind aan een bepaalde slaaptijd, en zal het makkelijker zijn om ’s avonds in slaap te vallen. Ook zal je kind overdag meer energie hebben en ’s ochtends makkelijker uit bed komen.

Het is hierbij slim om de bedtijd op weekdagen en die in het weekend niet al te veel te laten verschillen. Natuurlijk, je kind mag best een keer langer opblijven in het weekend. Maar overdrijf niet, want het is voor kinderen niet makkelijk om te wisselen tussen verschillende slaaptijden.

2: Snoep en frisdrank

Als je kind moeite heeft om in slaap te vallen, bekijk dan eens wat er ’s avonds (na het eten) allemaal nog wordt gegeten en gedronken. Drinkt jouw kind cola of andere frisdrank met suiker en/of cafeïne voor het slapen gaan? Dit kan het een stuk moeilijker maken om in slaap te vallen. Ook snoep en andere suikerhoudende etenswaar kan een energie-boost geven die je ’s avonds nu juist wilt voorkomen.

3: Televisie, telefoon en tablet

De beeldschermen van telefoons, tablets en/of televisies stralen veel blauw licht uit. Vooral de nieuwere schermen met LED-technologie zenden veel blauw licht uit. ’s Avonds komt dit licht van nature normaliter niet voor. Als je ’s avonds naar zo’n beeldscherm kijkt, kan het blauwe licht ervoor zorgen dat er minder van het slaaphormoon (melatonine) wordt aangemaakt. Hierdoor wordt het lastiger om te slapen en/of in slaap te vallen.

Het advies is dan ook om 60 tot 90 minuten vóór de bedtijd van je kind niet meer naar dit soort beeldschermen te laten kijken. Dit is natuurlijk lastig want de jeugd vindt dit soort beeldschermen bijzonder interessant. Toch zal het de slaap ten goede komen als je dit soort licht ’s avonds voor het slapen gaan zo veel mogelijk beperkt.

4: Sporten en beweging

Sporten is gezond, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Als je kind overdag genoeg beweging krijgt, valt het ’s avonds veel makkelijker in slaap. Maar veel ouders weten niet dat het moeilijk is om in slaap te vallen als je kind nét gesport (of buiten gespeeld) heeft. Laat je kind daarom niet vlak voor het slapen gaan sporten of buitenspelen. Het in slaap vallen wordt dan namelijk een stuk lastiger.

5: Donkere en rustige slaapkamer

Om makkelijk in slaap te vallen, kan een donkere en rustige slaapkamer enorm helpen. Ook helpt het als de temperatuur in de slaapkamer niet hoger is dan 20 °C. De ideale temperatuur ligt zelfs nog iets lager (tussen de 16 en 18 °C).

Een rustige slaapkamer houdt niet alleen in dat het stil is, maar ook dat de kamer opgeruimd en schoon is. Een rommelige kamer maakt het lastiger om rust te vinden en daarom om slaap in te vallen.

6: Voorlezen en/of praten

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, wil het misschien nog voorgelezen worden. Grotere kinderen willen misschien liever zelf lezen óf hun vader of moeder voorlezen. Je kunt dit moment ook gebruiken om samen nog eens te bespreken wat je kind die dag allemaal heeft meegemaakt. Leuke dingen, maar zeker ook minder leuke dingen. Je kunt je kind dan geruststellen, wat weer kan helpen bij het in slaap vallen.

7: Niet vlak na het avondeten

Het is moeilijk in slaap vallen als je net avondeten hebt gehad. Probeer daarom het avondeten op tijd te plannen, zodat je kind niet vlak daarna naar bed hoeft.

8: Daglicht

Daglicht speelt een belangrijke rol in het dag- en nachtritme van je lichaam. Dit is bij kinderen nog sterker het geval. Het helpt dan ook enorm als je kind overdag veel buiten komt. ’s Avonds is het juist belangrijk dat er géén daglicht meer binnenkomt. Zeker in de zomer, als het soms wel tot 22:30 uur licht blijft, is het handig om ervoor te zorgen dat de slaapkamer van je kind goed verduisterd is. Het daglicht kan het lichaam namelijk verwarren.

9: Duidelijke regels

Het is belangrijk voor je kind om duidelijke regels te hebben. Zo weet je kind waar hij/zij aan toe is. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat je er altijd voor je kind bent, maar dat je zelf ook moet slapen. Dit is vooral belangrijk voor kinderen die ’s nachts vaak wakker worden en/of de ouders ’s nachts komen opzoeken. Dit is geen normaal gedrag, tenzij er natuurlijk écht iets aan de hand is.

10: Rituelen

De laatste tip heeft te maken met het ritueel vlak voor het slapen gaan. Door een vast ritueel aan te houden, zal je kind de verschillende onderdelen van het ritueel gaan associeren met slapen gaan. Zo zal het lichaam ook geholpen zijn.

Plaats een reactie