Bedtijd baby 8 maanden

Als ouder of verzorger van een baby van 8 maanden, vraag je je misschien af hoeveel slaap jouw kindje nodig heeft. Of je wilt weten wat een gangbare bedtijd is voor kinderen van deze leeftijd. Een baby van 8 maanden maakt een hoop ontwikkeling door en dit kan leiden tot een verstoord slaapritme. Soms hebben kindjes dit al rond de 7 maanden, maar bij anderen gebeurt het pas rond de 8 of 9 maanden. Hoe dan ook is het belangrijk om te weten dat dit alles tijdelijk is en dat er betere tijden aan komen.

Bedtijd baby 8 maanden

Een gangbare bedtijd voor een baby van 8 maanden is tussen 18:00 en 20:30 uur. Het ligt er maar net aan hoe vroeg jouw kindje wakker wordt. Als je kindje bijvoorbeeld vaak heel erg vroeg wakker wordt, dan kun je proberen om eens een uurtje later naar bed te gaan. Na een paar dagen zou het zomaar kunnen dat je kindje ’s ochtends dan ook iets langer doorslaapt.

Wel is het belangrijk dat je een goed dag- en nachtritme aanhoudt. Ritme en regelmaat zijn nog altijd het beste voor een baby van 8 maanden. Dit geldt overigens ook voor volwassenen en oudere kinderen.

Hoeveel slaap heeft een baby van 8 maanden nodig?

Een baby van 8 maanden heeft gemiddeld zo’n 14 of 15 uur slaap nodig. Wij adviseren om dit als volgt te verdelen:

  • 2,5 uur slapen overdag, verdeeld over twee dutjes.
  • 10-12 uur slapen ’s nachts, liefst zonder wakker worden (als dit kan).

Belangrijk hierbij is dat je oog houdt voor de slaapbehoefte van jouw kindje. Als je merkt dat jouw baby méér slaap nodig heeft, dan kun je prima van de tijden hierboven afwijken.

Slaaptips voor een baby van 8 maanden

Je kindje heeft misschien een periode met grote ontwikkelingen. In zo’n periode, waarin een kindje nieuwe vaardigheden aanleert, komt vaak voor dat het kindje ’s nachts minder goed slaapt. Dit is vervelend, maar het is ook heel normaal. Dit fenomeen heet slaapregressie en hoort bij de ontwikkeling van je kindje. Slaapregressies duren meestal zo’n 3 tot 6 weken en je zult het een aantal keer meemaken, vooral tijdens de eerste twee levensjaren van je kind.

Het is heel normaal dat je baby dit meemaakt en het is een teken van ontwikkeling. Er is altijd wat “regressie” nodig om vervolgens “progressie” te boeken. Langzaam maar zeker komt je kindje dan in een steeds meer volwassen slaapritme.

Plaats een reactie