Bedtijd 11 jaar

Kinderen van 11 zitten in de bovenbouw van de basisschool en gaan al bijna (waarschijnlijk binnen nu en twee jaar) naar de middelbare! Bij deze leeftijd horen dan ook een hoop nieuwe ontwikkelingen en leerzame momenten. Maar hoe laat moet een 11-jarig kind naar bed? En hoeveel slaap heeft je kind op deze leeftijd eigenlijk nodig? We vertellen we je alles het slapen en de bedtijd van een 11-jarige op deze pagina.

Bedtijd 11 jaar

Een goede bedtijd voor een 11-jarige is zo ongeveer tussen 20:30 en 21:30 uur ’s avonds. Maar, dit kan enorm verschillen per kind en ook per periode. Het kan dus zomaar dat jouw kind een uurtje extra slaap nodig heeft of juist een uurtje minder. Dit merk je vanzelf op basis van hoe jouw kind zich overdag voelt en op jou over komt.

Een 11-jarig kind zal zelf al sneller geneigd zijn om te gaan “onderhandelen” over zijn/haar bedtijd. Je zult te maken krijgen met opmerkingen als “ik ben de enige in mijn klas die zo vroeg naar bed moet”. Houd er rekening mee dat je niet de enige ouder of verzorger bent die dit soort onderhandelingen met zijn kroost moet doormaken. Wat je ook doet, houd er altijd rekening mee dat jouw kind zelf nog niet kan inschatten hoeveel slaap “genoeg” is. ’s Avonds hebben ze misschien veel energie, maar als je ze te laat naar bed laat gaan zullen ze hier ’s ochtends last van hebben. Ook kan het hun schoolresultaten negatief beïnvloeden. Op de basisschool komen sommige kinderen hier nog wel mee weg, maar op de middelbare kan dat straks wel een probleem zijn!

Hoeveel slaap heeft een 11-jarig kind nodig?

De meeste kinderen van deze leeftijd hebben genoeg aan zo’n 9 tot 10 uur slaap per dag. Toch is het belangrijk om goed in de gaten te houden of dit voor jouw kind voldoende is. Zoals gezegd zijn er grote verschillen tussen mensen qua slaap-behoefte, en zo ook bij kinderen. Als je merkt dat jouw kind overdag moeite heeft om op te letten of bijvoorbeeld veel gaapt, dan slaapt je kind waarschijnlijk niet voldoende. Ook kan het zijn dat je kind wel slaapt maar de kwaliteit van de slaap te wensen over houdt.

Hoe laat je kind naar bed moet kun je ook zelf berekenen op basis van hoe laat het kind ’s ochtends wakker wordt. Als je weet dat 9 tot 10 uur slaap voldoende is, en je kind wordt meestal rond 7:00 uur wakker, dan kun je uitrekenen dat de bedtijd uiterlijk rond 22:00 uur moet zijn.

Kwaliteit van slaap verbeteren

Als je kind wel voldoende uren slaapt, maar overdag toch nog moe is, dan kan het zo zijn dat je kind niet goed genoeg slaapt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. We geven hier wat tips die je kunt uitproberen.

Zorg ten eerste voor een goed opgeruimde slaapkamer die ook schoon is. Als het een rommel is kan het voor een kind moeilijker zijn om in slaap te vallen.

Ook is het van belang dat het goed donker is op de slaapkamer van je kind. Vooral in de zomer kan het tot laat ’s avonds licht zijn, waardoor het moeilijker kan zijn om slaap te vallen.

Zorg daarnaast dat de slaapkamer regelmatig van frisse lucht wordt voorzien, bijvoorbeeld door een uurtje een raam open te zetten.

Tot slot is het slim om je kind niet vlak voor het slapen op de computer of iPad te laten. Ook TV kijken is niet handig. Het kunstmatige licht van dit soort apparaten zorgt ervoor dat het moeilijker wordt voor je kind om in slaap te vallen. Volwassenen hebben hier overigens ook last van.

Plaats een reactie