Bedtijd baby 5 maanden

Als je een baby van 5 maanden hebt zul je merken dat deze steeds beter ’s nachts door kan slapen. Maar wat is de bedtijd voor een baby van 5 maanden? En hoeveel slaap heeft een baby van 5 maanden eigenlijk nodig per dag? Op deze pagina vertellen we je daar alles over én geven we je tips.

Bedtijd baby 5 maanden

Een baby van 5 maanden heeft minder slaap nodig dan baby’s van 3 of 4 maanden. Maar toch slaapt een kindje van 5 maanden nog zo’n 12 tot 15 uur per dag. ’s Nachts kan er zo’n 11 tot 12 uur aan een stuk geslapen worden, en de bedtijd die we adviseren is dan ook een bedtijd tussen de 18:00 en 20:00 uur ’s avonds.

Wordt je kindje ’s ochtends heel erg vroeg wakker? Dan kun je proberen om eens een uurtje later naar bed te gaan. Na een paar dagen zou je kindje ’s ochtends dan misschien iets later wakker kunnen worden.

Hoeveel slaap heeft een baby van 5 maanden nodig?

Een baby van 5 maanden heeft nog zo’n 12 tot 15 uur slaap nodig per dag. Dit kan echter flink verschillen per kind. Soms heeft je kindje maar 12 uur slaap nodig, terwijl een ander kind juist echt 15 uur slaap nodig heeft per dag.

Afhankelijk daarvan zal je kindje ook overdag nog wat moeten slapen. Het is wel belangrijk dat je kindje overdag niet te veel slaapt. Het wordt dan namelijk moeilijker voor het kindje om ’s nachts goed door te slapen.

Kort gezegd kun je deze vuistregel aanhouden voor een baby van 5 maanden:

  • ’s nachts 11 tot 12 uur slaap
  • Overdag 2.5 tot 3 uur slaap
  • 12 tot 15 uur slaap in totaal per dag

Een baby van vijf maanden slaapt overdag al een stuk minder dan bijvoorbeeld een baby van 2 maanden of 3 maanden.

Slaaptips voor een baby van 5 maanden

Sommige kindjes van 5 maanden hebben last van zogeheten verlatingsangst. Dit houdt in dat je kindje het heel vervelend vindt om alleen te zijn. Dit kan bij het slapen gaan natuurlijk leiden tot problemen.

Ook slaapregressie komt al voor bij baby’s van 5 maanden. Dit betekent dat je baby slechter slaapt dan in de vorige periode. Het heeft vaak te maken met het feit dat je kindje bepaalde nieuwe vaardigheden heeft geleerd, zoals rollen, kruipen of zelfs staan. Er wordt slechter geslapen, maar daarna heeft je kind wel een nieuwe “skill” ontwikkeld. Het is dus een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je baby.

Plaats een reactie