Bedtijd baby 9 maanden

Voor een baby van 9 maanden hebben wij vergelijkbare adviezen als voor een baby van 8 maanden op het gebied van slaaptijden en de bedtijd ’s avonds. Op deze pagina vertellen we je daar alles over. Zo lees je de bedtijd voor een baby van 9 maanden én vertellen we je over de algemene slaapbehoefte voor een baby in die leeftijdscategorie.

Bedtijd baby 9 maanden

Een baby van 9 maanden gaat meestal tussen 18:00 en 20:30 naar bed. Dit verschilt sterk per baby en het kan dus zomaar zijn dat het voor jouw kindje heel anders is.

We weten wel dat baby’s van 9 maanden in staat zijn om in één keer door te slapen ’s nachts, zonder tussendoor wakker te worden. Mits er geen sprake is van slaapregressie natuurlijk. Hierover vertellen we verderop deze pagina meer.

Wordt jouw baby heel vroeg wakker ’s ochtends? Dan zou je best eens kunnen proberen om een iets latere bedtijd te hanteren. Het zou zomaar kunnen dat je baby dan ook iets later wakker wordt, waardoor jij iets meer kan uitslapen. Ook is het belangrijk dat je kind overdag niet te veel slaapt. Dit gaat namelijk ten koste van de slaap ’s nachts.

Hoeveel slaap heeft een baby van 9 maanden nodig?

Een kind van 9 maanden heeft ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig per dag (24 uur). Dit is ongeveer als volgt verdeeld:

  • 2,5 uur slapen overdag, verdeeld over twee dutjes.
  • 10-12 uur slapen ’s nachts, liefst zonder wakker worden (als dit kan)

Houd hierbij rekening met het feit dat ieder kind anders is, en dat het dus voor jouw baby ook anders kan zijn.

Slaapregressie bij baby’s van 9 maanden

Sommige kindjes hebben rond de 7 maanden of 8 maanden al last van slaapregressie. Soms laat dit iets langer op zich wachten en gebeurt het rond de 9 maanden. Een slaapregressie komt voor in een periode waarin je kindje zich enorm ontwikkelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het iets nieuws heeft geleerd of aan het leren is. De nachtrust en kwaliteit daarvan heeft hier vaak onder te lijden. Een slaapregressie duurt meestal zo’n 3 tot 6 weken.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat je niets kunt doen tegen een slaapregressie en dat het er nou eenmaal bij hoort. Je doet niets verkeerd en het is zelfs belangrijk voor je baby om door zo’n periode te gaan. Dit hoort bij de ontwikkeling van je kindje en zal uiteindelijk leiden tot een beter slapend kind.

Je herkent een slaapregressie aan de volgende “symptomen”:

  • Je kindje wordt ’s nachts vaker wakker. Bijvoorbeeld elke drie of vier uur.
  • Je baby slaapt overdag korter dan normaal. Soms zelfs maar 20 minuutjes.
  • Moeite met in slaap vallen ’s avonds.

Plaats een reactie