Bedtijd 8 jaar

Heb je een kind van 8 jaar oud? Dan zal je merken dat je kind steeds vaker zal proberen om “langer op te mogen blijven”. Dat is natuurlijk ook niet gek, want aan het eind van de dag heeft je kind vaak zelf niet door dat het moe is. Op deze pagina vertellen we je alles over de slaapbehoefte van 8-jarigen én wat een goede bedtijd is voor 8-jarige kinderen.

Bedtijd 8 jaar

Een 8-jarige gaat gemiddeld naar bed rond 19:30 – 20:00 uur. Dit is een gemiddelde, en zoals je weet is het ene kind het andere niet! Gemiddeld heeft een 8-jarige zo’n 10 tot 11 uur slaap nodig per nacht. Maar voor sommige kinderen ligt deze behoefte wat hoger, en voor andere kinderen juist wat lager. Je kunt de bedtijd voor je 8-jarige dus best aanpassen aan jouw kind.

Hoeveel slaap heeft een 8-jarige nodig?

Een 8-jarige heeft dus zo’n 10 tot 11 uur slaap nodig per nacht (en per 24 uur). Met het oog op naar school gaan is het dus verstandig om rond 19:30 of 20:00 uur naar bed te gaan. Het kind kan dan rond 7 uur opstaan en op tijd klaar zijn om rond 8:30 uur op school te zijn.

Je kind zal het hier uiteraard niet altijd mee eens zijn, zeker niet in het weekend. Echter, het is voor de slaap-kwaliteit van je kind wel het beste om in het weekend niet te veel af te wijken van het normale slaap-ritme. Probeer dus in het weekend uiterlijk een uurtje later naar bed te gaan dan op een weekdag.

Als je kind niet (goed) genoeg slaapt, merk je dit meestal vrij snel. Typische signalen zijn als jij je kind ’s ochtends moet wakker maken, in plaats van dat het uit zichzelf wakker wordt. Of dat je kind geen energie heeft om overdag te spelen en te sporten.

Tips voor het slapen

Merk je dat je kind lastig slaapt? Dit is een veel voorkomend probleem bij kinderen, maar je kunt wel bepaalde dingen doen om je kind te helpen:

  • Zorg voor een schone, opgeruimde kamer waar het goed donker is.
  • Voorzie de kamer van voldoende frisse lucht, door bijvoorbeeld ramen open te zetten.
  • Eén à twee uur voor het slapen gaan: probeer geen TV meer te kijken en/of je kind op de iPad of tablet te laten spelen.

Plaats een reactie