Bedtijd 9 jaar

Heb je een 9-jarige thuis? Rond deze leeftijd merk je dat de bedtijd van je kind steeds wat later kan zijn. Maar wat is nou een goede bedtijd voor een kind van 9 jaar? En hoeveel slaap heeft zo’n kind in totaal nodig? Op deze pagina vertellen we je er alles over!

Bedtijd 9 jaar

Een goede bedtijd voor een kind van 9 jaar is tussen 20:00 en 20:30 uur. Maar houd er wel rekening mee dat ieder kind anders is, en dat jouw kind misschien wel een uurtje meer slaap nodig heeft. Of juist minder. Hoe je dit herkent vertellen we je verderop deze pagina.

In de wintermaanden, als het langer donker is, hebben sommige kinderen ook extra slaap nodig. Het kan zomaar zo zijn dat jouw kind dan gebaat is bij een uurtje extra slapen per dag. Je merkt dit vanzelf als je kind ’s ochtends heel moe wakker wordt of bijvoorbeeld niet uit zichzelf wakker wordt.

Slaapbehoefte van een 9-jarige

Maar hoeveel slaap heeft een 9-jarige ongeveer nodig? Gemiddeld heeft een kind van negen jaar oud zo’n 10 tot 11 uur slaap nodig per nacht (per 24 uur). Maar zoals we al zeiden kan dit enorm verschillen per kind en zelfs per periode. Zo hebben kinderen in een drukke periode – met veel nieuwe indrukken – soms juist wat extra slaap nodig. Alle nieuwe indrukken die een kind krijgt worden voor een belangrijk deel ’s nachts verwerkt.

Slaapt mijn kind genoeg?

Of je 9-jarige kroost genoeg slaapt, kun je eigenlijk vrij eenvoudig achterhalen. Er zijn bepaalde “signalen” waarop je kunt letten als het gaat om voldoende slaap. Als je kind bijvoorbeeld overdag geen energie heeft om te spelen en/of sporten, dan kan dit duiden op een slaapgebrek.

Een andere indicatie dat je kind meer slaap nodig heeft is als het ’s ochtends door jou gewekt moet worden in plaats van uit zichzelf op een “normale tijd” wakker te worden. Ook kan een kind dat te weinig slaapt humeurig zijn en minder makkelijk zijn dan gebruikelijk is.

Natuurlijk kan iedereen soms een slechte nacht hebben, maar als je deze signalen regelmatig opvangt, is het belangrijk om eens te kijken of de bedtijd voor jouw kind niet te laat is.

Plaats een reactie