Bedtijd 13 jaar

Ben je de trotse ouder of verzorgen van een 13-jarige? Je zoon of dochter is nu een echte tiener en is waarschijnlijk ook al (flink) aan het puberen. Hier hoort ook een hoop discussie bij over wat er allemaal wel en niet mag, en dus ook hoe laat je kind naar bed moet! De opmerking “ik ben de enige uit mijn klas die zo vroeg naar bed moet” komt je inmiddels vast bekend voor. Je zult je dan ook steeds vaker afvragen: hoeveel slaap heeft mijn 13-jarige kind nodig? En welke bedtijd past hier dan bij? Op deze pagina zullen we die vragen proberen te beantwoorden.

Bedtijd 13 jaar

Een kind van 13 jaar heeft zo’n negen uur slaap nodig. Als je kind normaal gesproken om 07:00 uur opstaat, dan kun je dus uitrekenen dat de bedtijd rond 22:00 uur ’s avonds ligt. Het ligt er maar net aan hoe laat je puber op moet én hoeveel slaap hij/zij nodig heeft.

De bedtijd op deze leeftijd is dus vooral afhankelijk van de tijd waarop je kind normaliter wakker wordt. Op schooldagen zal dit misschien wat vroeger zijn dan in het weekend. Je kunt in het weekend dus prima een iets latere bedtijd hanteren. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat het wisselen tussen deze bedtijden soms lastig maakt om in het goede ritme te komen.

Ritme en regelmaat

Je kind van 13 is eigenlijk geen kind meer, maar toch heeft hij/zij nog veel behoefte aan ritme en regelmaat. Het is daarom belangrijk dat er niet te veel verschil zit in de bedtijd van dag tot dag. Je kind zit waarschijnlijk op de middelbare school en heeft allerlei verplichtingen. Deze kan een kind alleen allemaal bijhouden als hij/zij voldoende energie heeft. Door steeds van bedtijd te wisselen kan het lastig worden om in slaap te vallen of om goed door te slapen.

Als je kind tijdens een vakantie veel later naar bed gaat dan tijdens een schoolweek, probeer dan een aantal dagen voor het einde van de vakantie al geleidelijk terug te gaan richting het “normale” slaapritme. Dit vind je puber vast niet leuk, maar het helpt wel om alvast in het goede ritme te komen voor als school weer begint.

Voor pubers in deze leeftijd is het vaak lastig om vroeger te gaan slapen na een week (of meer) laat opblijven. Door ze geleidelijk terug te brengen naar het normale ritme maak je dit een stuk minder pijnlijk en vermoeiend voor ze. Ze hebben dan een beter humeur en functioneren beter op school en op de sportclub.

Tips voor ’s avonds

Grote kans dat je 13-jarige zoon of dochter niet is weg te slaan van zijn/haar telefoon. Het kunstmatige licht van een telefoon, computer, tablet of televisie kan echter schadelijk zijn voor de slaap. Probeer daarom een uur voor de bedtijd te stoppen met al deze apparaten.

Ook is het beter om ’s avonds geen koffie of frisdrank meer te drinken en ook niet te veel te snoepen (vooral geen zoete/suikerhoudende snacks). Dit soort middelen geven een “energieboost” en dat kan je kind niet gebruiken voor het slapen gaan.

Plaats een reactie