Bedtijd 2 jaar: hoe laat gaat een peuter van 2 naar bed?

Als je ouder of verzorger bent van een peuter van 2, dan zul je je wellicht afvragen hoe laat je kind naar bed moet gaan. Of je wilt weten hoeveel uur slaap je kindje per dag nodig heeft. Op deze pagina vertellen we je alles over de slaaptijden van een 2-jarige peuter en wat een goede bedtijd is.

Bedtijd 2 jaar

Er is niet één vaste bedtijd voor een kind van 2 jaar. Gemiddeld slaapt een peuter van 2 zo’n 13 uur per dag. Je kunt een bedtijd nemen van tussen 18:30 en 20:00 uur. Meestal wordt je kind dan tussen 6:00 en 07:30 uur ’s ochtends weer wakker.

Overigens is het niet zo dat alle kinderen van 2 precies 13 uur slaap nodig hebben. Er zijn grote verschillen tussen kinderen. Zo heeft de één misschien maar 10 uur slaap nodig en de ander maar liefst 16 uur. Dit is normaal en 13 uur is meer een gemiddelde. Een deel van die uren vindt overigens overdag plaats. De meeste 2-jarigen hebben aan één middagdutje genoeg. Ze hoeven dus overdag nog maar één keer te slapen.

Signalen om op te letten

Ieder kind is anders. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen luistert naar de teksten op deze pagina en/of de tijden die we je geven. Beter kun je goed naar je kind kijken om te bepalen of deze heel moe is of juist heel veel energie heeft. Een peuter die goed slaapt valt zelf in slaap en wordt ook redelijk makkelijk weer wakker. Overdag hoort een peuter energiek te zijn, behalve tijdens het middagdutje.

Structuur en regelmaat

Je kind heeft er op 2-jarige leeftijd zeker baat bij als je zorgt voor een duidelijk ritme en regelmaat. Door zo veel mogelijk voorspelbare tijden aan te houden voor het slapen en wakker worden, help je je kind om beter te slapen. Zo zal je kind beter functioneren én overdag makkelijker handelbaar zijn.

Plaats een reactie