Bedtijd baby 6 weken

Veel jonge ouders vragen zich af wat de bedtijd is voor een baby van 6 weken. Hoewel dit per kind en per situatie kan verschillen, kunnen we hier natuurlijk wel het een en ander over vertellen.

Bedtijd baby 6 weken

Een baby van 6 weken heeft baat bij ritme en regelmaat. Probeer de baby daarom elke dag rond dezelfde tijd naar bed te brengen. Voor een baby van zes weken is een bedtijd tussen 18:00 en 20:00 uur gebruikelijk.

Natuurlijk zul je er soms niet aan ontkomen dat er een uitzondering moet worden gemaakt qua bedtijd. Toch raden we aan om écht zo veel mogelijk hetzelfde ritme aan te houden. Een voorspelbare routine is voor een baby belangrijk zodat de interne klok van de baby op de juiste momenten melatonine kunnen gaan aanmaken.

Wat hierbij ook helpt is om op vaste momenten op de dag voeding aan je baby te geven. De baby mag voor voeding ook best overdag wakker worden gemaakt. Het doel is uiteindelijk dat de baby ’s nachts niet wakker hoeft te worden en in één keer doorslaapt vanaf de bedtijd tot aan de ochtend. Dat is voor de nachtrust van de ouders vaak ook beter ;-).

Hoeveel slaap heeft een baby van 6 weken nodig?

Los van de bedtijd voor een baby van zes weken, kun je je natuurlijk afvragen hoeveel slaap de baby in totaal nodig heeft per dag. Hoewel het per kind verschilt, bedraagt de slaaptijd overdag zo’n 4 tot 5 uur per dag. Dit is dus puur en alleen de slaap die het kind overdag nodig heeft.

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je kind overdag niet te veel slaapt. Overdag te veel slapen maakt het moeilijker om ’s nachts in één keer door te slapen. En dat terwijl dit toch het doel is qua slaap-ritme.

Tips voor het laten doorslapen van je baby van 6 weken

Je weet nu wat de bedtijd is voor een baby van 6 weken én hoeveel slaap een baby van die leeftijd ongeveer nodig heeft. Maar hoe zorg je er nou het beste voor dat je baby ’s nachts niet wakker wordt? We geven wat handige tips.

  • Zorg voor een duidelijk ritme en wijk hier niet te vaak van af. Door middel van regelmaat leert het brein van het kind op welke tijdstippen er melatonine moet worden aangemaakt om in slaap te kunnen vallen.
  • Zorg voor een duidelijk verschil tussen dag en nacht. Je kunt bij kinderen van zes weken bijvoorbeeld de gordijnen open laten bij het slapen overdag.
  • Gebruik een slaapzak zodat je kindje goed blijft zitten. Bij een deken kan deze los komen te zitten waar de baby wakker van kan worden.
  • Reageer niet op ieder geluid dat je kind maakt. Dat is soms moeilijk, maar het maken van geluiden tijdens de slaap hoort er bij. Pas als je kind echt wakker wordt en bijvoorbeeld begint te huilen, ga je naar je kind toe om te kijken wat er aan de hand is.

Plaats een reactie