De 10 meest voorkomende oorzaken van slecht slapen

Slaap is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar toch kan het moeilijk zijn om de kwaliteit slaap te krijgen die je nodig hebt. Slechte slaap kan een negatieve invloed hebben op je algehele welzijn, je stemming en je energieniveau. Om je te helpen eventuele problemen op te sporen die je nachtrust kunnen verstoren, volgen hier de 10 meest voorkomende oorzaken van slechte slaap.

Stress of angst

In tijden van stress of angst produceert het lichaam hormonen als adrenaline en cortisol die een “vecht-of-vlucht” reactie oproepen. Deze reactie maakt het moeilijker om te ontspannen en in slaap te vallen, wat leidt tot een slechte kwaliteit van rust.

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat voorkomt in koffie, thee, energiedrankjes, cola en chocolade. Hoewel veel mensen overdag genieten van de energiegevende effecten van cafeïne, kan het drinken van cafeïnehoudende dranken vlak voor het slapen gaan voorkomen dat je een goede nachtrust krijgt.

Alcohol

Hoewel het nuttigen van alcohol het voor sommige mensen aanvankelijk gemakkelijker maakt om in slaap te vallen, blijkt uit onderzoek dat alcohol de diepe slaapcycli gedurende de nacht verstoort, wat leidt tot een algehele slechtere kwaliteit van de rust.

Beeldschermtijd voor het slapen gaan

Het blauwe licht van elektronische apparaten zoals telefoons en laptops blijkt de melatonineproductie in de hersenen te verminderen, waardoor onze interne lichaamsklok (circadiaan ritme) wordt vertraagd, waardoor we moeilijker in slaap kunnen vallen als we ’s avonds in bed klimmen.

Temperatuur

Ons lichaam is van nature geprogrammeerd om in slaap te vallen als de temperatuur rond de 18-20°C daalt. Elke temperatuur boven of onder dit bereik kan het voor ons moeilijk maken om ons comfortabel genoeg te voelen om gemakkelijk in slaap te vallen en de hele nacht in slaap te blijven zonder onderbreking doordat we het op verschillende momenten tijdens onze rustperiode te warm of te koud hebben.

Bijwerkingen van medicijnen

Bepaalde soorten medicijnen hebben bijwerkingen waaronder slapeloosheid, dus als je regelmatig iets gebruikt is het de moeite waard om na te gaan of ze je slapeloosheid kunnen veroorzaken voordat je drastische veranderingen aanbrengt, zoals het drastisch verminderen van de cafeïneconsumptie enz.

Oncomfortabel beddengoed

Een te harde/zachte matras of een kussen dat onvoldoende ondersteuning biedt kan ongemak veroorzaken, met als gevolg een onderbroken slaappatroon met vaak wakker worden gedurende de nacht en pijn bij het wakker worden als gevolg van toegenomen drukpunten na verloop van tijd veroorzaakt door een ongeschikte combinatie van slaapoppervlak en kussen.

Te veel prikkels voor het slapengaan

’s Avonds laat grote maaltijden eten, stimulerende activiteiten zoals tv kijken of videospelletjes spelen binnen 2 uur voor het slapengaan, intensief sporten vlak voor het slapengaan kunnen allemaal alertheid veroorzaken waardoor we niet genoeg tot rust komen voordat we proberen te slapen.

Jet Lag

Reizen door meerdere tijdzones kan onze interne lichaamsklokken aanzienlijk verstoren, waardoor onze normale slaappatronen worden verstoord totdat we ons weer kunnen aanpassen aan de plaatselijke tijd.

Medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen zoals astma, maagzuur, depressie, angststoornissen en chronische pijn kunnen bijdragen tot een slechte kwaliteit van de rustgevende slaap. Met al deze mogelijke oorzaken van slechte slaap is het belangrijk te onthouden dat ieder individu anders reageert, dus wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet per se voor de andere, dus neem wat tijd om te experimenteren met wat voor jou het beste werkt op basis van je eigen levensstijl, behoeften, gewoonten enz… Als dat eenmaal is vastgesteld, is het gewoon een kwestie van dagelijks die gezonde gewoonten handhaven om elke avond optimaal te kunnen slapen!

Plaats een reactie