Waarom goed slapen je mooier maakt en je uiterlijk verbetert

Als het om schoonheid gaat, wordt slaap vaak over het hoofd gezien als een belangrijke factor. De meeste mensen richten zich op voeding en huidverzorgingsproducten. Maar de waarheid is dat hoeveel en hoe goed je slaapt net zo belangrijk zijn voor je uiterlijk. Van een betere huidkwaliteit tot een beter humeur. Er zijn veel manieren waarop goed slapen je uiterlijk kan verbeteren. En allemaal zorgen ze ervoor dat je je van binnenuit mooier voelt.

De voordelen van een goede nachtrust voor je uiterlijk

Een goede nachtrust is essentieel om er op je best uit te zien en je goed te voelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van voldoende slaap.

Betere huidkwaliteit

Als je niet genoeg slaapt, produceert je lichaam hogere niveaus van cortisol. Dit is een hormoon dat verouderingsprocessen zoals rimpels kan versnellen. Voldoende rust is de sleutel tot het behoud van gezonde huidcellen, dus streef naar 7-9 uur per nacht als dat mogelijk is!

Lees ook: De voordelen van slaap voor je huid

Minder stress

Studies hebben aangetoond dat niet genoeg rust krijgen een direct verband heeft met verhoogde stressniveaus. Stress kan leiden tot uitbraken of opflakkeringen van bestaande huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Probeer je te ontspannen met een avondroutine voor het slapen gaan. Dit helpt de stresshormonen te verminderen en bevordert een betere slaapkwaliteit.

Betere stemming

Een ander voordeel van goed slapen is een beter humeur! We weten allemaal hoe vreselijk het voelt als we niet genoeg rust krijgen – moe zijn maakt ons prikkelbaar en chagrijnig, waardoor we minder prettig in de omgang zijn (en ook niet erg aantrekkelijk!). Zorg ervoor dat je jezelf de kans geeft om op te laden door genoeg slaap in te klokken!

Meer energie

Na een goede nachtrust word je vanzelf fris en energiek wakker. Dit helpt je de dag door te komen zonder dat je afhankelijk bent van suikerhoudende snacks of cafeïne om door te gaan. Beide kunnen je teint na verloop van tijd beschadigen als het vaste gewoonten worden. En als je meer energie hebt, straal je dit ook uit. Dit zal je uiterlijk zeker ten goede komen.

Tips voor een goede slaap

Kwalitatief slapen is niet altijd gemakkelijk, maar het is de moeite waard om deze tips uit te proberen. Zeker als je moeite hebt om genoeg slaap te krijgen!

Maak een routine voor het slapengaan

Het instellen van een rustgevende nachtroutine helpt je lichaam te signaleren dat het tijd is om naar bed te gaan. Probeer iets rustgevends te doen zoals lezen of stretchen voordat je elke avond het licht uitdoet. Dit helpt om veel sneller in slaap te vallen dan tot diep in de nacht door sociale media te scrollen!

Vermijd stimulerende middelen voor het slapen gaan

Cafeïne (gevonden in koffie, thee en zelfs chocolade) kan tot zes uur na consumptie in ons lichaam blijven. Dit betekent dat het drinken van stimulerende middelen te dicht bij bedtijd het moeilijker maakt om in slaap te vallen en om goed te slapen. Probeer na de lunch over te schakelen op “decafé”. Kruidenthee is ook een goede optie om tot rust te komen voor het slapengaan, zonder dat je last hebt van cafeïne.

Schakel elektronica vroeg in de avond uit

Beeldschermen geven blauw licht, waardoor onze hersenen denken dat het dag is. Het gebruik van elektronica vlak voor het slapengaan houdt bovendien onze geest geprikkeld. En dat terwijl we eigenlijk zouden moeten ontspannen. Probeer in telefoons/laptops een uur voor het slapengaan uit te schakelen. Dit geeft ons ook waardevolle schermvrije tijd voor ontspanning. Dit zal de algehele kwaliteit van de slaap verbeteren.

Investeer in beddengoed en kussens

Investeren in comfortabele kussens en lakens kan helpen een uitnodigende sfeer te creëren voor rustgevende nachten. Zijden kussenslopen zijn vooral gunstig omdat ze de wrijving tussen de haarstrengen verminderen. Hierdoor zullen gespleten punten (en pluizig haar) minder worden! Een goede matrasondersteuning is ook belangrijk. Door te investeren in een verstelbare bodem kunnen we de posities gedurende de nacht gemakkelijk aanpassen. Dit zal de kwaliteit van je slaap zeker ten goede komen.

Tot slot

We hopen dat dit artikel wat licht heeft geworpen op hoe belangrijk slaap is. Ook als het gaat om van binnen én buiten mooier te worden.

Plaats een reactie