Bedtijd 15 jaar

Als je op deze pagina bent beland, ben je waarschijnlijk de ouder of verzorger van een puber met de leeftijd 15 jaar. Je zoon of dochter is nu in de puberteit en hier hoort ook bij dat je regelmatig discussies met hem/haar zult hebben. Eén onderwerp dat zeker de revue zal passeren is de bedtijd van je 15-jarige kroost. Hoe laat je puber naar bed moet, is een hot topic omdat je zoon/dochter zelf vaak zal onderschatten hoeveel slaap hij/zij nodig heeft. Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Bedtijd 15 jaar

Een 15-jarige heeft meestal tussen de 7 en de 9 uur slaap nodig. Het gemiddelde van 8 uur slaap per nacht is voor veel mensen voldoende, net als bij volwassenen. Maar het verschilt enorm per persoon. De bedtijd die hierbij hoort is sterk afhankelijk van hoe laat de wekker gaat. Als je zoon/dochter om 7:00 uur op moet, dan is 22:30 of 23:00 uur een goede bedtijd.

Ook kan het zo zijn dat jouw kind juist meer slaap nodig heeft dan het gemiddelde van 8 uur. In dat geval kun je de bedtijd hier natuurlijk op aanpassen.

Een regelmatig slaapritme is gezond

Het is gezond voor een 15-jarige om er een regelmatig slaapritme op na te houden. Wijk dus niet te vaak en te veel van de ideale bedtijd af. Natuurlijk, soms zal er een keer een gelegenheid zijn waarbij het niet anders kan. Maar in de regel adviseren we je zeker om zo min mogelijk te wisselen.

In het weekend en in de vakantie kan je kind best wat later naar bed, maar probeer het te beperken zodat het niet teveel moeite kost om in het goede ritme te komen zodra de schoolweek weer begint.

Goed slapen

Om goed te slapen kan je je kind helpen door bijvoorbeeld ’s avonds een uur voor het slapen niet meer op de smartphone, PC of tablet te spelen. Ook de televisie heeft een nadelig effect qua slapen. Het kunstmatige licht dat deze apparaten geven zorgt ervoor dat je hersenen via je ogen denken dat het overdag is. De één is hier meer gevoelig voor dan de ander, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Ook het nuttigen van suikerhoudende dranken en/of snoep is niet verstandig in de uren voor de bedtijd. En natuurlijk is cafeïne nog slechter, dus koffie en cola zijn ook zeker geen goed idee.

Lees ook: Slaaptips voor adolescenten en tieners: 10 tips om beter te slapen

Plaats een reactie