Bedtijd 3 jaar

Een kind van 3 noemen we al een kleuter. Een kleuter heeft ongeveer tien tot twaalf uur slaap nodig per dag. Maar wat is de ideale bedtijd voor een kleuter? Dat verschilt heel erg per kind. Op deze pagina geven we je alle tips en informatie over bedtijden voor kleuters van 3.

Bedtijd 3 jaar

Een kind van 3 kan in principe naar bed rond 19:00 of 20:00 uur. Volgens de gemiddelde slaaptijd van tien tot twaalf uur per dag zou het kind dan wakker worden om 7:00 of 8:00 uur.

Het is belangrijk om te begrijpen dat sommige kinderen veel meer slaap nodig hebben dan andere kinderen. Dit soort verschillen tussen kinderen zijn heel erg normaal. In principe is het bij volwassenen ook zo dat er grote verschillen zijn tussen mensen.

Let er daarom goed op wat jouw kindje nodig heeft. Als je merkt dat het kind overdag geen energie heeft om te spelen, dan is dat soms een signaal dat je kind meer slaap nodig heeft dan het krijgt.

Waarom genoeg slaap zo belangrijk is

Het is heel belangrijk voor mensen van alle leeftijden om voldoende te slapen. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen. Als je te weinig slaapt ben je sneller gestresst en heb je een slecht humeur. Kinderen zitten volop in de ontwikkeling, en hebben er daarom extra last van als ze een slaapgebrek hebben.

Groeihormonen worden ’s nachts aangemaakt. Voor de groei van je kind is het belangrijk dat er goed geslapen wordt.

Ook de ontwikkeling overdag gaat beter als het kind goed geslapen heeft. Dit komt doordat het kortetermijngeheugen beter functioneert als je goed geslapen hebt. Ook worden veel lessen die het kind overdag leert ’s nachts verwerkt tijdens het slapen en dromen.

Tot slot is voldoende slaap belangrijk voor het in stand houden van je immuunsysteem.

’s Middags slapen?

Kinderen van drie jaar oud slapen soms ’s middags nog. Dit geldt echter niet voor alle 3-jarigen. Het ligt er maar net aan of jouw kind dit nodig heeft.

Rond de drie jaar zie je vaak dat kinderen toch wel veel minder behoefte beginnen te hebben aan middagdutjes en deze soms zelfs volledig overslaan.

Als je merkt dat je kind ’s avonds moeilijk in slaap valt, kan dit een indicatie zijn dat het ’s middags niet meer zoveel slaap nodig heeft. Je kunt de middagdutjes dan langzaam gaan afbouwen en kijken hoe het gaat.

Plaats een reactie